Müügil päikesekuivatatud tomatid
Meil müügile jõudnud päikesekuivatatud tomatid on pärit Puglia maakonnast, mis on Itaalias üks suurimaid tomatite kasvatajaid ja tootjaid. Puglia maakond on hästi tasane ning seal laiuvad suured põllud teraviljale, juurviljadele, oliividele, puuviljadele. Puglia toodab ja varustab koos Calabria ja Campagniaga kogu Põhja-Itaaliat värskete põllumajandus- saadustega. Tomateid kasvatatakse sadu erinevaid sorte ja itaallased jälgivad väga täpselt milleks erinevaid sorti tomateid kasutada. On olemas salati-tomat, tomat kastme tegemiseks, tomat purki panemiseks ja nii on ka olemas tomat kuivatamiseks. St. Marzano tomatid on pikliku kujuga ja mitte väga mahlased tomatid ja need sobivad ideaalselt kuivatamiseks. Tomatid kasvavad suurtel põldudel, nagu Eestis kasvatatakse kartuleid. Tihti ei ole tomatitaimed toestatud ja kaugelt vaadates tundubki põld nagu kartulipõld. Tomatid korjatakse käsitsi, selle töö tegemiseks pole veel head masinat välja mõeldud. Päikesekuivatatud tomatid valmistatakse juuli lõpus ja augusti esimestel nädalatel. Tomatid korjatakse ja pestakse. Seejärel tuleb nad lõigata pikkupidi pooleks, aga mitte täielikult. Tomatid pannakse restidele (tavaliselt on need tumedat värvi, tõmbamaks rohkem päikest ligi) ning lisatakse palju jämedat meresoola. Kusjuures soola toodab ka Puglia päris palju, seega kõik kaup omast käest neil võtta. Sool aitab tomatitel kiiremini kuivada, aga aitab ka vältida nende hallitama minemist nii kuivamise ajal kui ka pärast säilitades.Tomatid kuivavad umbes 5-8 päeva. Neljandal või viiendal päeval peab kõik tomatid ümber keerama, st viljaliha poolega allapoole. Igal õhtul tuleb tomatid viia ruumidesse sisse või katta kinni (see on eelistatum variant suurte koguste puhul), sest õhtune ja öine niiskus rikub päevase kuivamise ära. Säilitada soovitatakse päikesekuivatatud tomateid jahedas ja kuivas. Väga kuiv õhk rikub tomatid tegelikult ära, nad lähevad nii kuivaks ja krõbedaks nagu kartulikrõpsud. Niiskuse toimel aga muutuvad nad pehmeteks ning võivad hallitama minna. Seega peaksid nad olema õhukindlat hästi suletud. Ka valgus ei tee head, muutes nad kollakaks. Itaalias on kuivatatud tomatid tavaliselt ikka oliiviõliga konservis ja Euroopas hinnatakse neid eriti pastatoitude ja pitsade juurde lisamiseks, kuid taimetoitlaste hulgas on nad väga hinnatud ka näiteks riisitoitudes ja aedviljakarrides ja mujalgi. Need konkreetsed tomatid on kasvanud, kuivanud ja pakendatud Cerignola piirkonnas Puglia maakonnas. Cerignola on väga tuntud ka oma supersuurte Olive bella di Cerignola oliivide poolest. Hind: 500g - 11 EUR. Säilivusaeg ca 8 kuud.