Päikesekuivatatud tomat talletab endasse suvesoojuse
Vastukäiguks talvel tomati nime all poelettidele ilmuvatele vesistele ja maitsetutele ollustele tasuks õiget maitset ning vitamiine püüda hoopis kuivatatud tomatist, sest peaaegu ükski oluline komponent ei lähe kuivatamise käigus kaduma. Lisaks on just kuivatatud tomatist saadu inimorganismile hästi omastatav ning ennetab mitmete raskete haiguste, sealhulgas vähi ning südame-veresoonkonnahaiguste teket. Lähtuvalt kliimast on tomatite kuivatamine enam levinud lõunapoolsetes riikides. Kuivatamise protsessi juures on eeskätt oluline, et tomatid korjataks taimelt õigel hetkel.Eelistatakse väiksemaid ning loomulikult ilma plekkideta vilju. Mida küpsem vili, seda pikemaks venib ka kuivatamise protsess. Suvel dehüdreeritakse tomatid päikese käes hoides umbes nelja või viie päevaga. Säilitamiseks tuleb kuivatatud tomateid hoida soojas ja kuivas kohas või – mis veelgi nutikam – oliivõlis koos erinevate aromaatsete ürtidega.