Tudraõli nüüd müügil
Naudi Eesti põllul kasvatatud põldtudrast külmalt pressitud Carmelina neitsiõli ehk tudraõli!
Tudraõli ehk Camelina neitsiõli on tõhus „halva” LDL- kolesterooli taseme alandaja veres. Teaduslikud katsetused tõestasid, et 30 g õli sissevõtmine iga päev kuue nädala jooksul langetas kolesterooli taset 12 %, see on kaks korda rohkem kui rapsi- või oliiviõli. Oluliselt suurenes ka asendamatute rasvhapete sisaldus veres.
Ristõieliste sugukonna üks perekondi on tudrad (Camelina Crantz). Sellesse kuuluvad Eestis esinevatena liiv-, karvane-, lina- ja põldtuder .Esimesed kolm on umbrohud, neljandat kultiveeritakse aga õlitaimena.
Tudraõli rasvhapetest on 58% polüküllastamata sealhulgas inimesele vältimatutest alfa-linoleenhapet (omega-3) 39% ja linoolhapet (omega-6) 15%.
Neid rasvhappeid inimorganism ise ei valmista (tooda) vaid peab saama toidust. Kalast saadavaid pikemaahelalisi omega-3 rasvhappeid (EPA ja DHA) on inimorganism ise võimeline valmistama taimsetest omega-3 rasvhapetest.
Taimseid omega-3 rasvhapete tarvitamise hulgal ei ole praktiliselt piiri. Samas kalarasva aga ei soovitata nautida üle 3 grammi päevas.
Tudraõli sisaldab tokoferoole (E-vitamiini komponendid) kokku 760 mg/kg, millest suur osa on gamma-tokoferoolid - 66 mg/100 g (rapsil 40 mg/100g). Delta-tokoferoole sisaldab tudraõli rohkem (4 mg/100 g) kui rapsiõli (2 mg/100 g).
Külmpressitud õlis on rohkem tokoferoole kui vastavas rafineeritud õlis, sest pooled tokoferoolid hävinevad tööstuslikul rafineerimisel.
Tudraõli ehk Camelina neitsiõli on tõhus „halva” LDL- kolesterooli taseme alandaja veres. Teaduslikud katsetused tõestasid, et 30 g õli sissevõtmine iga päev kuue nädala jooksul langetas kolesterooli taset 12 %, see on kaks korda rohkem kui rapsi- või oliiviõli. Oluliselt suurenes ka asendamatute rasvhapete sisaldus veres.
Lisaks LDL-kolesterooli taseme alandamisele on omega-3 rasvhapetel ka teisi omadusi, mis teevad nendest eriti südamesõbralikud rasvhapped:
- Alandavad südamega seotud äkksurma riski
- Omavad põletikuvastast toimet ja hoiavad ära vereklompide teket
- Hoiavad veresoonkonna elastsena ja hoolitsevad sujuva vere- ringvoolu eest, alandavad vererõhku.
Soomes on tudraõlile omistatud südamemärk!
Lisaks südametervisele on omega-3 rasvhapetel teisigi tervisemõjusid:
- Vähendavad reumavalude ja masendushoogude teket
- Olulised naha tervisele
- Aitavad kaasa nägemisvõimele ja ajutegevusele
- Tõstavad organismi immuunsüsteemi
Viimased uuringud on näidanud, et omega-3 rasvhapped toimivad laste õppimisvõimet parandavalt.
Erilise rasvhappelise koostise tõttu on tudraõli nautimine tõhus viis tõsta söögivalikus omega-3 sisaldust, kasutades seda salatiõliks, putrudes, küpsetistes või lihtsalt sissevõtta.
Põhjamaade toitumissoovitused:
5% toiduenergiast (kcal) peaksime saama taimsetest omega-3 rasvhapetest - keskmiselt 15 grammi päevas ehk 1 supilusikas tudraõli. Võrdluseks, et saada oliiviõlist kätte sama kogus omega-3 rasvhappeid tuleks seda ca 1 pudel tarvitada.
Toiteväärtus 100 g:
energiat 3753 kJ/893 kcal,
valgud 0 g,
E-vitamiin 7,6 g
Rasvad 100 g:
küllastunud rasvhapped 10 g
monoküllastamatud 32 g
polüküllastamatud 58 g.
Kogu rasvhappelisest koostisest alfalinoleenhape on 39 % ja linoolhape 15 %. Lisaks sisaldab õli palju looduslikke antioksüdante, tokoferoole (E-vitamiin), mis hoiavad ära õli kiire riknemise.