Tofu – leplik ja lahja terviseturgutaja
Sojaubadest valmistatud taimse tofujuustu väärtust toiduainena on raske üle hinnata. Enam kui 2000 aasta vanune tofu on pärit Hiinast ja Jaapanist. Selle kandi inimeste kõrgelt arenenud intellektuaalsete omaduste väljendumises on just rohket tofusöömist kahtlustatud. Iidsetel aegadel segati valgumassi juustu saamiseks vee- ja kivipulbri seguga. Tänapäevalgi on Jaapanis kasutusel mereveest valmistatud pulber, millega saab tofut valmistada ka kodustes tingimustes. Sojajuust leiab kasutamist üha fantaasiarikkamates retseptides – teda süüakse nii poolvedelana, õlis töödetuna, praetuna, marineerituna kui ka grillituna. Kaasaegse ja Eestiski üha enam populaarsust võitva tofu valmistamiseks leotatakse ja purustatakse sojaoad, segu keedetakse ning kurnatakse. Saadud sojapiim kalgendatakse soolade või hapete abil ning tahke mass pressitakse kokku. Tofu valmistamisel kasutatakse vaid kõige kõrgema kvaliteediga sojaube. Kodune tofu valmistamine nõuab veidi kannatlikkust – esmalt tuleb sojaubadest keeta sojapiim ja seda sidrunimahla või kaltsiumsulfaadiga kalgendades tofu eraldada, kuid tulemus on seda väärt – kõige maitsvam on kahtlemata just värske tofu. Tofupaki avamisel on soovitatav järele jääv tofu külma vette panna – sedaviisi säilib see külmikus nädalakese. Välimuselt tundub tofujuust alguses harjumatu ja nõutuks tegev – ebamäärast värvi, lõhnatu ega oma lähemal uurimisel ka mingit maitset. Kuid neist omadustest ei tasu end heidutada lasta: just sedasorti neutraalsuse tõttu võtab see külge erinevaid, talle lisatud maitseid. Nii võib tofut julgelt katsetada kombinatsioonis seente, juurviljade, ürtide või köömnetega. Tegelikult leiab see taimne juust üha enam kasutamist lausa liha asendajana ning suitsutatud tofu võib maitseomaduste põhjul lausa suitsusingiga segamini ajada. Toiduainetööstuses lisatakse tofut hakklihamassidele, pitsadele, kreemidele ja erinevatele magustoitudele. Tervisliku toidu asjatundjad kiidavad tofut tema kõrge toiteväärtuse ning rikkaliku proteiini-, raua- ja kaltsiumisisalduse tõttu. Viimane muutub mitmekordselt oluliseks vanuse kasvades ning korrapärane tofu tarbimine võib olla üks nutikas nipp luude hõrenemisest hoidumiseks. Sojatooted, nende hulgas loomulikult ka tofu, on asendamatud heategijad naistele ajal, mil organismi enda naissuguhormoonide tase on vähenenud. Igakuised tusatujupäevad menstruaaltsükli viimasel nädalal ja menopausi nn. kuumad hood on just selle ilminguks. On viidatud ka tofus sisalduvate proteiinide positiivsele toimele libiido tõstmisel.Üha enam kinnitavad uuringud ka sojatoodete positiivset mõju vähihaiguse ennetuses. Asendamatu on tofu – sarnaselt teistele sojatoodetele – nende inimeste jaoks, kes loomset päritolu piima ei talu. Ka muude haiguslike seisundite ennetamisel on toful suur roll, sest sojaubades leidub suurel hulgal vajalikke vitamiine, mineraale ja rasvhappeid. Näiteks südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel ja kolesteroolitaseme alandamisel on sojaproteiin suurepärane abiline. Omega3 ja Omega6 rasvad, mida tofu rohkelt sisaldab, töötavad hästi vererõhu alandamise nimel ja veresoonte lupjumise vastu. Samuti ei jõua tofut ära kiita kaaluprobleemidega inimesed – väga madal kalorsus ning lai kasutamisvõimalus nii juustu- kui lihaasendajana jätab lahjade toitude valmistamisel meeldivalt vabad käed.
Valmistamaks mugavaimalt ise tofut, soovitame kasutada:
- Kooritud sojaoad - lühem leotamisaeg, ei pea sojaubade koori eemaldama, parem maitse
- Sojapiimamasin - valimstab automaatselt ca 21 minutiga sojapiima (purustab oad, keedab)
- Kaltsiumsulfaat - looduslik kalgendaja
- Tofu valmistamise komplekt - ideaalne abimees tofu kurnamiseks ja pressimiseks