Tofu valmistamise õpetus

Apr 23, 2012

TofuKeedetud sojapiim kallake sõela kasutades sobivasse anumasse. Laske piimal ca pool tundi valmida ja ka jahutuda, sest kannust kallates on temperatuur pisut üle 90 kraadi. Kalgendamiseks on sobiv 60-70 kraadine sojapiim. Sõelale jääb meeldiv hele sojamass, mis on okara, mida võib kasutada põhitoiduainena. Selleks on palju võimalusi. Säilib külmkapis kaanetatult nädala. Külmutatult või kuivatatult kauem. Lisage kalgendi piimale, segage õrnalt ja oodake 15-20 minutit, kuni tekkib õrn kalgend (vedelik, st.vadak hakkab eralduma), katke karp marliga ja valage laiema köögitarvikuga aegamisi kalgend marliga vooderdatud karpi. Pidage meeles, et alt voolab ülearune vedelik välja, seepärast tehke nii, et vedelik saaks ära voolata. Näiteks asetage karp köögivalamu põhjale. Laske vedelikul vabalt eralduda, keerake marli tofu peale ja sellele kaas. Vedelikku eraldub ka kaane peale. Protsessi lihtsustamiseks asetage kaanele majapidamispaberit või salvrätte. Soovitav on leida mingi raskust andev ese kaanele, mis raskuse mõjul suruks massi tihedaks (tofuks). Tofu saavutab paraja tiheduse, et jahtunult saaksite tükeldada, ca 60 minutiga. Ehk siis kui vadakut enam ei eraldu ja tofutükk karbist väljavõttes on kompaktne ning teda annab lõigata. See on maitsestamata, kõige naturaalsem, peaaegu siidine tofu. Tofu valmistamineMaitse andmiseks võite sõelal olevale “kohupiimale”, mis tegelikult on pehme tofu lisada head ürdisoola, värsket, kuivatatud, marineeritud küüslaugutükikesi, seemneid, vetikaid, samuti paprikat või päikesekuivatatud tomati tükikesi, aedvilja või puuviljatükikesi. Või muud oma pere maitset arvestades. Sel juhul saate pärast pressimist juba maitsestatud tofu, millele tuleks leida sobiv kaanetatav nõu külmkapis jahutamiseks ja säilitamiseks. Tofu säilib 10-15 päeva, võib ka külmutada vajadusel. Kalgendamiseks sobib 1keedu sojapiimale lisada kas:

  • 2sl sidrunimahla. Kui pärast aeglast segamist ei näe kalgendi kokkutõmbamist - helbeid - siis lisa veidike juurde. Värske pressitud mahl on tugevam. Liigne kogus mahla annab hapu ja vahel ka tugeva sidruni maitse.
  • 1/3 tl või pisut rohkem teelusikatäit sidrunihapet (pisike plastmassist nn.kohvilusikas kergelt triiki)
  • ca 3,5g õunaäädikat
  • väike kogus nigarit
  • magneesium kloriidi
  • kaltsiumsulfaati
  • või teisi kalgendajaid.
Kui tahate pehmet tofut, mis sobib magustoitudeks, asendades loomset kohupiima ja koort näiteks kasutamiseks võieteks, kastmeteks, kotletitainaks, sõrnikuteks jne siis kallake valminud kalgendi sõela kasutades nõrguma. Protsessi lihtsustamiseks võiks sõelale asetada marlitüki. Selle abil on lihtne sõelale jäänud massi, mis ongi pehme tofu ehk sojakohupiim kiiremini nõrutada, hoides sõrmedega marliäärtest, tõstke mass sõela kohal kõrgemale ja kohe näete, kuidas üleliigne vedelik ,st.vadak eraldub. Nõrutage, kuni olete saanud endale sobiva konsistensiga kohupiimamassi. See on koheselt tarbimiskõlblik, maitsestamata taimne kohupiim ehk pehme tofu. Maitse andmiseks kasutage sobivaid lisandeid. Kui soovite saada kreemjat toodet, kasutage purustajaga abivahendeid, näiteks tavalist sausegurit. See tofu säilib kaanetatult külmkapis nädala. Kodune tofu (taimne kohupiim) on tervislikum ja hoiab ära pakenditest tekkiva saastumise. Tofu komplektiga valmistamine on odavam kui poest osta ning palju maitsvam!