Tofu chiaga
Keeda liiter sojapiima ja kalgenda sojakohupiimaks. Lisa nõrutatud kohupiimale, mis on vähemalt ca 150g, 1sl jahvatatud chia seemneid (ca 15g). Sega, näiteks kahvliga, tugevalt ja jäta köögilauale valmima.Umbes poole tunni möödudes on mass paksenenud, kuid säilitanud oma õhulisuse. Võib ka hommikul/õhtul segada paisumiseks, aga siis säilita külmkapis. Saadud kohupiima-chia mass on valmis maitsestamiseks ja seda võib kohe süüa! Minu kogemused on üllatavalt meeldivad! Miks? Peate ise maitsma, siis saate vastuse! I variant Saadud massile segasin hulka pisut Herbamare ürdisoola chilliga. Veeretasin teelusikasuurused pallid ja pruunistasin pisut tulisel pannil viinamarjaseemneõlis. Veel parem oleks olnud kookosõli selleks kasutada. Tulemuseks olid õhulised, väga maitsvad, ilusad lisandid aurutatud aedviljale koos brokoliidanditega. Näen neid pallikesi suupistelaual, sest külmalt on nad sama maitsvad. Soovitan rohkem korraga valmistada, sest nad on head ka hommikusöögiks koos juurvilja või linaseemneleibadeg. Antud kogusest piisab 2-3 inimesele üheks õhtusöögiks. II variant Saadud massi võib maitsestada peenestatud küüslaugu, värske tilli ja Herbamare ürdisoolaga, mett või siirupit lisage soovi korral 1tl. Sega kõik kokku ja tarvita võidena vähemalt nädala jooksul. III variant Sega saadud massile kuivatatud õunu, marju vms koos vähese toorsuhkru või siirupi (vajadusel) lisamisega. Maitsesta vajadusel sidruni või laimi värske mahla ja paari terakese soolaga. Paiguta segu sobivasse koogivormi, lase seal valmida vähemalt paar tundi või koguni järgmise päevani. Vala vormist vaagnale ja mõnus, pisut pähklimaiteline, lahe, küpsetamata kook on olemas. Kui soovid, võid pakkuda vanillikastme, vahtrasiirupi vms. Suurepärane võimalus asendada chia pähklitega! Peaaegu sama tulemuse saab, kui leotada pähkleid vähemalt 12 tundi, siis purustajaga peenestada.(näiteks India pähkel). Merike Tärk