Taimsed jõulumaiustused
Väga maitsev ja palju võimalusi kasutamiseks.
Aseta potti:
- 5dl sojapiima
- 250g suhkrut omal valikul
- Võib lisada kuni 100g kookosrasva või siis 1-2sl õli (näiteks viinamarjaseemneõli). Aga need rasvad võivad ka lisamata jääda.
- Kui soovid maitsestada, siis lisa lõpupoole näiteks natuke kaneeli vms.
Võta paksupõhjaline ja kõrgem pott, et hiljem vaht üle ei keeks!
Keeda vaiksel tulel, kuni segu hakkab paksenema.Vahu tekkides ole rohkem poti juures, sega pidevalt rahulikult puulusikaga. Konsistens saavutab hapukoore paksuse (jääb umbes lehmakommi sugune beež mass).
Tilguta külmale taldrikule või kasta prooviks segusse kuivatatud puuvilja, küpsist vms. Kui juba katab hästi ja segu maitseb ning meeldib, sega eelnevalt valmispandud lisanditega, ehk kasta kahvli või võileivatikuga segusse (pumati taoline).
Hoia pott toimetamise ajal nõrgas soojuses, siis ei tahene!
Segamiseks sobivad, näiteks:
1. Röstitud (vähese magususega) okara, sidruni, mandli, kaneeli vm maitseline.
Võib lisada näiteks punaseid marju - tooreid või kuivatatud, mandlilaaste,
Šokoladi tükikesi vms. Segu võib soojalt laiali suruda sirgepõhjalisele alusele, lasta jahtuda ja kõveneda ning siis murda tükikesteks või siis soojalt lõigata soovitud kujuga tükikesteks.
Samast segust võib voolida väikesed pallid või ka kommivorme kasutada. Neid võib veeretada kuumas sokolaadis, kookoshelvestes vms.
2. Kuum pumat potist sobib segada silmajärgi võrdses koguses maitsestamata sojakohupiimaga, segada vispli/kahvliga, anda samal ajal soovitud maitse (jõulumaitse ka näit amaretto likööriga jne). Veereta pallikesed või kasuta tillukesi vorme. Palle sobib jälle soovitud glasuuriga katta. Ja hoia jahedas!
3. Toidukuivati omanikud saavad saadud pumatit määrida õunanahkade või maitsestatud jogurtist saadud laastude vahele. Pärast mõningast tahenemist saab lõigata kääridega ribasid või lihtsalt tükikesi.
4. Kes kuivatab kõrvitsalaaste - purusta kätega kõrvitsalaastud, sega kuuma pumatiga ja kommisegu on hõrgumaitseline.
Purustatud kõrvitsalaastutükke võid segada sojakohupiimaga, siis lisa kuum pumat, sega kõik ja vormi kommid.
Sega kõik segu kaäsitsi!
5. Kui soovid head rasvasemat või pehmet glasuuri suurele koogile võta 100g head võid +100 g sojakohupiima, vahusta, lõpuks vahusta juurde 3-4sl saadud veel veidi sooja pumatit hulka. Määri koogile.
6. Paljudes magustoitudes saad kasutada pralineed, mis saadud kuuma pumati ja maitsestatud või maitsestamata röstitud okara segamisel ja kuivatamisel ning kõvenemisel. Pralinee tükkide suurus oleneb sellest palju segad kõvenemise ajal.
Merike Tärk