Stevia – süümepiinadeta magusanauding
Ehkki suhkrust 300 korda magusam, ei tõsta looduslik magusaine stevia kehakaalu ning on erinevalt suhkruasendajatest hoopis tervist parandava toimega. Lõuna–Ameerikast pärit suhkruleht kuulub päevalilleliste perekonda ja vajab kasvamiseks troopilist kliimat, kuid sobivate tingimuste loomisel võib soovija selle kasvatamisega ka Eesti oludes toime tulla. Sojapood pakub huvilistele soovi korral proovimiseks tasuta seemneid. Kõige esimesena uuris taime Hispaania botaanik Pedro Jaime Esteve ning just tema nimest kujunes taimele nimeks stevia. Nüüdseks maailmas laialdaselt kasutuses olev taim läbis kõik vajalikud uuringud ja katsed ning tunnistati ametlikult WHO poolt tervisele ohutuks. Veelgi enam – stevia tarvitajad teavad, milline positiivne mõju sellel lehekesel inimorganismile on. Erinevalt suhkrust on stevial lausa kaalu alandav toime – stevioolglükosiide sisaldavad toiduained aitavad inimestel vähendada toidu ja jookidega saadavat energiahulka. Samuti madaldab stevia vererõhku ning tugevdab immuunsüsteemi. Ka on steviast abi kaariese ja osteoporoosi ennetamisel ning naha– ja juusteprobleemide leevendamisel. Taimel on tuvastatud antibakteriaalne toime ning kehas toimib ta antioksüdandina. Stevia on kasulik kõhunäärme ja maksa talitusele. Steviast tehtud tee vähendab gaaside teket, leevendab kõrvetisi ja normaliseerib maomahla happesust. Ühtki vastunäidustust stevia kasutamisele leitud pole. Eestis on stevia saadaval nii vedeliku kui tablettidena ning seda võib süümepiinadeta kasutada ükskõik millise magustoidu või küpsetise valmistamisel. Selle magus maitse ega kasulikud omadused kuumtöötlemisel ei vähene. Asendamatu on stevia hoidiste valmistamisel – jääb ära rohke suhkru kasutamine, pealegi hoiab stevia hoidiseid riknemast. Mõned karastusjookide tootjad on hakanud suhkru asemel jookidesse steviat lisama, et vähendada jookide kalorisisaldust. Tasapisi on see jõudnud ka salatikastmetesse ja jogurtitesse. Suuri maitseerinevusi tavalise suhkru ja suhkrulehest toodetud ekstrakti vahel tuvastatud pole. Eriti hea uudis on stevia diabeetikutele – taim on sobilik ka nende jaoks. Veelgi enam – sellel arvatakse diabeedi puhul lausa ravitoime olevat, kuna stevia mõjutab insuliinitundlikkust. Rahvusvahelise turu-uuringu ettevõtte Euromonitor spetsialistid ennustavad sellel aastal steviale Euroopas suurt võidukäiku. Ennustuse kohaselt on aasta lõpuks turul 1000 steviaga magustatud jooki ja toitu, millest pooled Euroopa turul.