Stevia
Aastasadu on Lõuna-Ameerika indiaanlased kasutanud magustajana stevia taime. Paljud eksperdid peavad stevia ehk suhkrulehe ekstrakti parimaks alternatiiviks suhkrule. Aasias kasutatakse suhkrulehte igapäevases toidus. Nüüd on stevia ametlikult lubatud ka Euroopas. Stevia ei sisalda kaloreid ega mõjuta glükoosi taset veres. Näljahood, mis meid vahel tabavad süües suhkrut sisaldavaid toite, ei ole stevia tarbimisel võimalikud. Stevia normaliseerib kõrgenenud vererõhku, parandab maksa ja neerude tööd ning tal on ka põletikuvastane ja allergiavastane toime. Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks. Tänu oma omadustele ei tekita stevia kaariest. Steviale ei lisata keemilisi lisandeid ning see on tema peamine eelis võrreldes kunstlike magustajatega. Tema maitse meeldib enamusele inimestest. Need aga, kellele see tundub ebameeldiv, võivad steviat kasutada tablettide või pulbri näol. Sojapoes on stevia müügil nii tilkadena kui tablettidena. Stevia kasutamine Stevia säilitab oma omadused keetmisel ja küpsetamisel isegi 200° C juures. Seda suhkruasendajat võib kasutada igasuguste roogade valmistamisel. Nii saab vähendada kalorite tarbimist, keeldumata seejuures magusast. Põhiline reegel - kolm tilka vedelat steviat vastab umbes kahele suhkrutükile. Stevia ja kõrvalnähud? Pärast aastatepikkusi uuringuid tunnistas Euroopa Toiduohutusamet stevia täiesti ohutuks. Enne sda oli see tunnistatud ohutuks enamikes maades meie planeedil.