6. Soja kaitseb vähi eest - toitumisteadlased teavitavad

Jul 14, 2010

Soja vahiravi sojapiimAasiamaades esinev madal rinna- ja eesnäärmevähi esinemise on julgustanud teadlasi uurima sojatoitude rolli hormoonidega seotud vähkihaiguste puhul.

Rinnavähk

On mõningaid tõendeid, et sojatarbimine noores eas võib rinnavähi riski hilisemas elus vähendada. Šanghai rinnavähi uurimus käsitles 1400 rinnavähi juhtumit Hiinas (Shu et al., 2001) ja avastas, et naised, kes teismeliseeas tarbisid soja kõige enam, omasid täiskasvanuna poole vähem rinnavähi riski. Aasta hiljem uurisid teadlased teismeliseea sojatarbimise ja rinnavähi vahelist sidet Aasia-Ameerika naistel (Wu et al., 2002). Nad leidsid, et naistel, kes teismeliseeas tarbisid soja vähemalt kord nädalas, oli rinnavähki haigestumise risk tunduvalt vähenenud. Üle 1000 naiselt, kaasa arvatud 501 rinnavähiga patsiendilt küsiti kui tihti nad sõid selliseid sojatoite, nagu tofu, sojapiim ja miso. Tulemused näitasid, et neil, kes tarbisid sojatooteid rohkesti nii teismeliseeas kui täiskasvanuna, oli riski haigestuda rinnavähki 47% vähem. Need, kes söid täiskasvanuna vähe sojatooteid, kuid olid neid söönud regulaarselt teismeeas, oli see risk 23% väiksem. Need naised, kes teismeeas tarvitasid vähe ja täiseas palju sojatooteid, neil ei olnud erilist riski protsendi vähenemist. Need uurimused viitavad sellele, et rohke sojatoodete tarbimine teismeeas vähendab rinnavähi riski ja risk jätkab langemist kui inimesed jätkavad ka täiseas sojatoodete söömist. Käsitledes tõendusmaterjale, tegi Trock et al. soja mõjudest ja rinnavähi riskidest tehtud 18 uurimuse kokkuvõtte. Tulemused näitasid mõõdukat suhet rikkaliku sojatarbimise ja rinnavähi riski vähenemise vahel. Kuid autorid hoiatavad, et tulemusi tuleb tõlgendada ettevaatlikkusega ja soovituste andmine rinnavähi ennetamiseks või selle taasesinemiseks rikkaliku isoflavoonide ratsiooni toidule lisamiseks oleksid enneaegsed. Teiste sõnadega – uurimus näib paljulubav, kuid on veel vaja rohkem tõendusmaterjali. Madalat rinnavähi esinemise- ja vähihaigete kõrget ellujäämise taset Jaapanis on tihti kasutatud sojatoidu kui kasuliku edendamiseks – või vähemalt on tutvustatud seda rinnavähiga haigetele kui kahjutut. Mõned uurijad on ettevaatlikud ja mõtlevad, et isegi sojatoitude vähene östrogeenisarnane mõju võib olla loomuliku östrogeenitaseme langusega seotud (östrogeeni-retseptor positiivse), hormoontundliku rinnavähi diagnoosi saanud menopausijärgsetele naistele kahjulik. (PCRM, 2002). Nende kahtlus on selles, et soja isoflavoonide nõrk östrogeenne tegevus võib stimuleerida östrogeenitundlike kasvajate kasvu. See ei ole aga seotud eelmenopausiaegsete naistega, kel on palju kõrgem östrogeenide tase (nood on palju tugevamad kui fütoöstrogeenid). Need mured on seotud suuresti katseklaasi (in vitro) katsete tulemuste ja loomkatsetega, aga kuna nad on andnud segatud erinevaid tulemusi, siis nende seos inimeste rinnavähiga jääb ebaselgeks. Sellel teemal on seniajani olnud vaid kaks inimkatset, millest saadud leiud on samuti senini ebaselged (Petrakis et al., 1996; Hargreaves et al., 1999). Ettevaatlik lähenemine oleks see, kus menopausijärgsetele rinnavähiriskiga naistele soovitatakse piirata sojatoitude tarbimist 3-4 korraga nädalas. Tervikuna viitab tõendmaterjal, et soja mõõdukas toiduks tarbimine toob tervisele pigem kasu kui kahjustab seda – olgu siis tegu rinnavähi või muude krooniliste haigustega.

Eesnäärme vähk

Eesnäärme vähi tase erineb samuti suuresti üle terve maailma, kaldudes tipnema arenenud, rikastes riikides. Jaapan on erand, kus eesnäärmevähi tase on üllatuslikult madal, vaatamata kõrgele elustandardile. Mõningased tõendmaterjalid viitavad sellele, et sojal on siin oma osa. Soja rolli uurimist eesnäärme vähi osas on olnud väga vähe, kuid 1998. aastal leidis 59s riigis teostatud laiaulatuslik uuring, et sojatooted olid märkimisväärselt kaitsva toimega. (Hebert et al., 1998). See näitas, et eesnäärmevähi surmajuhtumite arv suureneb rohkel söömisel, eriti loomse piima, liha ja linnuliha puhul, samas kui teraviljade, sojaubade ja õliseemnete söömine vähendab eesnäärme vähi surma riski. Selle ülevaate autorid usuvad, et nende leiud on piisavalt tugevad tegemaks eesnäärmevähi ennetamisel potentsiaalse sojatoodete kasutamisega rohkem tööd. Kokkuvõtteks ei ole olemas ka inimkatseid, mis näitaksid sojatarbimisest suurenevat vähiriski, vaid on hoopis külluslikult tõendmaterjali soja kaitsvast toimest.