Soja retseptikonkursi tulemused - 1
Rretseptikonkursile 81 retsepti, mis kõik mingil moel sisaldasid soja – kas siis sojaube, sojapiima, okarat, sojakastet vms.
Otsust teha oli raske sest maitse on ju teadagi maitseasi! Parima retsepti valimisel olid abiks toidutehnoloog Merike Tärk, Sojapoe juhataja Mari-Liis Kajari , suurte kogemustega toitumisspetsialist Enn Kaljo ja Eesti Sojaliidu juhatuse esimees Urmas Matsalu.
Avaldame kõik saabunud retseptid kolmes osas, kuna muidu läheks veebileht liiga pikaks.
Auhinnavõitja
Okaravõie – Eve Kurm
Vaja läheb:
- kahest piimakeedusest järele jäänud okara
- 3 spl oliivõli
- peoga kuivatatud tilli ja peterselli
- vahel panen ka majoraani ja basiilikut
- meresoola, sidrunipipart
- särtsu lisamiseks särtsusoola või natuke tšilli pipart
- veidike sinepit või mädarõigast, kuidas kellelegi maitseb
- 1 tl mett, et anda mahedust
- 4-5 spl maisitärklist segatud soojapiimaga
Valmistamine:
Segada ja hautada ca 10 min, et oleks õige nö paksus. Valmis segu pane karpidesse, jahuta ära ning siis külmkappi.
Kuid lasen ka fantaasial lennata ja kasutan mõnikord ka midagi uut, mis annab erilise nüansi või maitse juurde. Võib panna just seda maitseainet, mis endale ja perele meeldib.
See on väga maitsev ja mõnus leivale ja saiale määrida. Ei taha keegi enam võid ega juustu. Säilib julgelt nädala. Meie pere lemmik.
Lisasin okarat ka leivasupile, väga maitsev ja hea tuli. Panin juurde ka sidrunimahla ja rosinaid. Lõpus mikserdasin ära ja kreem oli suurepärane. Suhkru asemel kasutasin mett.
Sojapiimale lisan ka tavaliselt veidike vanilli ja mett, mis annab piimale hea maitse.
Kommentaar:
Lihtsuses peitub võlu! Tõesti väga nutikas lahendus! Suurepäeane võimalus okara kasutamiseks. Võib serveerida ka lõikudena, kui teha sobiv konsistens. Lisandid hästi valitud ja palju valikuvõimalusi maitsestamiseks. Kellele ei sobi maisitärklis, kasutagu guarkummipulbrit või jaanileivapuu paksendajat.
Äramärgitud ehk suurepärased retseptid:
Kõrvitsa-tofuvormiroog – Kristin Sarv
Toiduained (kogused vastavalt ahjuvormi suurusele):
- kõrvits
- kõva tofu
- mõni sidruniviil
- 1 kuni 1,5 suurt tomatit või väike purk konservtomateid
- soola pipart (nt valget ja rohelist; must sobib ka)
- täisteranisujahu
- vesi
- oliiviõli
- kuivatatud või värsket maitserohelist: basiilikut, peterselli
Valmistamine:
Kallata ahjuvormi põhjale pisut oliiviõli. Laduda vormi põhja paksud kõrvitsaviilud (nt 1,2 cm paksused). Nendele laduda tofuviilud (umbes sentimeetripaksused). Tofuviiludele riputada soola, rohelist pipart.
Sidruniviilud lõigata pisikesteks tükkideks, paigutada tofuviilude vahekohtadesse, nii pääseb sidrun maitsestama ka kõrvitsat. Kasutada ära ka lõikumisel tekkinud sidrunimahl.
Järgmiseks kihiks laduda tomativiilud, raputada peale soola, valget pipart, hakitud maitserohelist. Pealmine kiht: õhukesed kõrvitsaviilud (nt 0,7 cm).
Katta vorm kaanega, küpsetada kuumas, 200-220 kraadilises ahjus 10-15 min. Seejärel ilma kaaneta veel umbes 10 min.
Kuni roog küpseb, valmistada kaste. Võib ka varem valmis teha, sest jäme täisterajahu paisub kaua.
Praepannil segada jahu kuuma oliiviõliga, kuumutada, kallata peale kuum keedetud vesi (2-3 spl jahu kohta u. 1,2 l vett). Lisada soola, segades keeta, nii et kaste pakseneks, peale keetmise lõpetamist lisada maitserohelist.
Kui roog on ahjus küpsenud nii kaanega kui kaaneta, kallata peale jahukaste ja küpsetada veel veidi ilma kaaneta. Hea oleks lasta vormil ka peale ahjukuumutuse mahakeeramist veidi aega ahjus seista.
Asendusvõimalused:
- kõrvitsa asemel suvikõrvits
- kõva tofu asemel pehme tofu või kohupiim
- sidruni asemel jõhvikad
- maitseainetega võib julgemalt mängida: katsetada apteegitilliseemnetega, koriandriseemnetega, vürtsiköömnega - tunde järgi, mitte kõik korraga.
Kommentaar:
Mõnus toit, kus saab kasutada nii tofut kui ka sojakohupiima. Võib kaaluda kõrvitsa/kabatšoki paneerimist sojajahuga enne pannile panekut, sest nii kõrvits kui tomat annavad ise palju vedelikku. Vormile võib tilgutada näiteks viinamarjaseemneõli või pisut kookose- ehk palmirasva.
Sojatoit leival – Alex Tähemaa
Vaja läheb:
- 8-12 viilu kandilist rukkileiba
- 150g pehmet tofut
- 150g maitsestamata sojajogurtit
- 3tk heeringafileed (kergsoola)
- 3tk väiksed punased sibulad
- 1tl sidrunipipar
- Hakitud murulauk
Kaunistuseks väiksed punase sibula rõngad
Valmistamine:
Lõika heeringas noaga hästi peeneks ja kooritud sibulad õhukesteks rõngasteks. Jäta neist kõige pisemad koogikeste kaunistamiseks, ülejäänud lõika tillukesteks tükikesteks. Sega kõik katteained kokku. Lõika koorikuta rukkileivaviilud suure terava noaga kolmnurkadeks või ristkülikuteks. Võid ka teha viiludest teravaservalise plekkvormikese abil kettaid või muid meelepäraseid kujundeid, leiba kulub sel juhul muidugi rohkem. Kata leivapalad paksu segukihiga ja tõsta paarikaupa teineteise peale. Kaunista sibularõngastega. Serveeri noa ja kahvliga söödava suupistena.
Kommentaar:
Suurepärane retsept, sobib igapäevatoiduks mitmel moel ja suupistelauale näiteks tomati, kurgi, kabatšokitäidiseks vms
Soja "liha" pallid – Lea Hurt
Valmistamine
Sega ühes suuremas kausis kokku
- pool klaasi mitmeviljajahu
- pool klaasi rukkijahu
- 1/2 tl soola
Sega väiksemas kausis kokku
- 1 tass okarat (see puru, mis sojapiima tegemisest alles jääb)
- 1/4 klaasi vett
- 2 tl oliivõli
Juhised:
Tee kuivasegu kausis segu sisse selline kaevik ning väiksemas kausis olev segu sinna sisse. Sõtku tainast ning vajadusel kui ta liiga kuiv on lisa vett. Kui tainas on ühtlaselt niiske, siis kata see 20min rätiku alla ning tee seni midagi muud.
Pärast selle aja möödumist aseta tainas kuskile alusele ja rulli endale meelepärase suurusega pallikesed.
Pane pott kuuma veega keema. Kui vesi keeb aseta pallikesed sinna sisse. Võid lisada ürte vastavalt soovile.
Pallikesed on valmis siis, kui tõusevad poti põhjast pinnale.
Kommentaar:
Siin on tõeliselt hästi väljamõeldud võimalus okara ärakasutamiseks. See on nagu põhiretsept ja tõeliselt “lihamaitselised” pallid tulevad ka ilma mingeid ürte taignale lisamata. Odav, lihtne aga toitev, eriti hommiku ja lõunasöögiks. Pole vaja eraldi teravilja, piisab soojast või külmast salatist.
Samu pallikesi võib täiendada erinevate täidistega (paprika, kabatšokk, parmesan ja eelnevalt hautatud kanafilee tükikesed pallide keskele vormimisel). Tainast võib täiendada tegijale meeldiva ürdi/lisandiga, kas või loomse hakklihaga. Pallikesi saab hulgi valmistada ja hoida sügavkülmas vajadusel. Pallikesed maitsevad soojalt ja on head külmalt. Tainas annab hästi vormida, näiteks vorstikesteks, erineva suurusega pallideks. Palle võib grillida või üle küpsetada.
Soja-õunakook (dieedile hea) – Olga Pallo
Läheb vaja:
100gr soja helbeid
3 suurt õuna
2 muna
100gr suhkrut
2klaasi jogurtit või keefiri
1 klaas jahu
1tl soodat natuke kaneeli.
Valmistamine:
sega kõik kokku tükelda õunad ja lisa segule. Peab jääma poolvedel mass. Kui jääb liiga vegel, siis lisa jahu. Pane segu võiga määritud vormi ja küpseta 200 kraadiga pruuniks. Kui tahad rammusamat, siis pane enne aju panemist vormis oleva segu peale või laastud. Jahuta ja serveeri tuhksuhkru, jäätise, marjadega vms.
Mehelik sojatoit
Koosneb kahest põhikomponendist – lihast ja kartulist.
Asja võlu seisneb aga selles, et seekord otsustasin ma esimest korda elus kartuleid hoopis keeta ja hakklihakastmesse sojaubasid ka toppida. Räägitakse, et need pidavata jube tervislikud olema.
Tulemus loomulikult, nagu arvata oligi, tuli superhea, meisterkokk nagu ma olen.
Kuna mul üldiselt on kombeks toitu valmistada stiilis pillu-kõik-pannile-ja-prae-ära, siis oli sojaubasid keeta ja kastet teha vahelduseks päris mõnus.
Kartulite keetmine on alati miskipärast mulle jube hirmus tundunud aga nüüd ma lõpuks vallutasin selle hirmu.
Söök tuleb väga hea ja valmistamine oluliselt aega ka ei võta, välja arvatud muidugi sojaubadele kuluv ooteaeg.
Mingitmoodi tuleks hankida endale järgmised koostisosad:
- Maggi kartulivormi pulbrit (jahu sobib ka)
- Hapukoor (pole kohustuslik)
- Hakkliha 250g
- Shampinjonid (sobivad ka muud seened) 300g
- Piim
- Roheline sibul
- Kartulid
- Sojaoad (arvestada võib nii et üks tass värskeid sojaubasid on peale valmistamist umbes 2 ja pool tassi)
Boonusena võiks lisada:
- Kodujuust
- Küüslaugu-peedi salat
Valmistamine:
1. Kontrolli oma sojaubasid. Viska minema kõik oad mis on kahjustada saanud. Pane sojaoad suurde potti ja kata üleni veega.
2. Mine magama või oota niisama 8 tundi, las sojaoad ligunevad.
3. Lisa potti soola, umbes teelusikatäis iga tassitäie ubade kohta. Pane pott ubadega tulele.
4. Vesi potis tuleks nüüd kuidagimoodi keema ajada. Ubade keetmisel tuleb vahetevahel pinnalt eemaldada kestad ja tekkinud vaht. Samuti tuleb koguaeg jälgida, et nad kuivale ei jääks.
5. Ubadel tuleks nüüd lasta keeda tasasel tulel 2-3 tundi.
6. Kui oad hakkavad juba peaaegu valmis saama - pese ära kartulid, viska kartulid potti, pane potti vett nii palju, et täpselt kartulid ära kataks.
3. Pane ka pann tasasele tulele, panni peale pane hakkliha, hakkliha peale pane soola ja soola peale võib veel maitseaineid panna.
4. Haki ära seened, pikuti viilutamisest peaks piisama. Ajaviiteks haki nüüd sibul ka.
5. Praegusel hetkel peaks olema kartulid juba 10 minutit keenud ja hakkliha kergelt pruunikas.
6. Viska pannile seened ja sega ära hakklihaga. Imetle enda lage 5 minutit. Vahepeal sega.
7. Uuri kuidas kartulitel läheb. Kui nad juba pudruks ujuvad potis siis tuleb momentaalselt keetmine lõpetada. Samuti ubadega.
8. Viska pannile ka sibul ja sega kõik ära. Oota minut.
9. Nüüd peaks olema möödunud 20 minutit ja kartulite vesi tuleks potist ära valada. Seejärel panna nad potti, tasase tule peale aurama ja kuivama.
10. Raputa kartulivormipulber pannile, pane ka paar supilusikatäit hapukoort, sega ja vala piima senikaua kuni tundub paras kogus.
Hea hetk maitsmiseks ja soola lisamiseks.
11. Kaste tuleb lasta hetkeks keema et ta paksemaks tõmbaks veidi, ning seejärel tuli maha keerata.
12. Keera tuli maha ubade ja kartulite alt.
13. Koori kartulid, aseta taldrikule, samuti lisa sojaoad, väga hea oleks näiteks kui pooled on sojaoad ja pooled kartulid, lisa kaste ja kodujuust või salat.
15. Naudi tervislikku ja maitsvat elamust!
Kommentaar:
Ääretult mõnus lugeda, kiiduväärt retsept! Igatahes õige idée! Ja maitsev ning tervislik pealegi. Lihtsuse mõttes võiks ube kauem leotada, siis keevad kiiremini pehmeks ja soola soovitaks mitte keeduvette panna! Keemisel võib lisada tüümiani või rosmariiniürte, siis on oad veel maitsvamad. Soolaks sobib hästi ka meresool või ürdisool, aga siis kui oad pehmed juba. Keeta võiks korraga rohkem, sest külmkapis säilivad sojaoad nädala, nii saab igal päeval võtta lisandiks. Sojaube võib ka sügavkülmas karbiga hoida!