Soja kasulikkus
Mis teeb soja nii eriliseks toiduaineks?
Soja on väga valgurikas ja tema aminohappeline
koostis on suhteliselt lähedane loomsetele valkudele.
Toetudes Valio poolt läbiviidud uuringutele on Eestis ligi 100 000 inimest kes ei talu lehmapiima. Sojaubadest valmistatud sojapiim on nendele asendamatuks alternatiiviks.
Sojapiim on kergesti seeditav ja aitab suurendada jõudu ja
võimaldab rohkem lihasenergiat dieedi ajal.
Soja tooted on raviomadustega - neil on kolesterooli langetav toime. Nad kaitsevad aju, aeglustades aju vananemise protsesse.
Sojal on peavalu ja põletikulisi protsesse vähendav toime.
Taimetoitlastele on sojapiim heaks valgu ja rasva allikaks.
Sojaubades sisalduv rasv kujutab inimorganismi jaoks
väärtuslikku õli, mis mitmest aspektist on sarnane oliiviõliga – madal küllastatud rasvhapete ja kõrge oleiinhappe sisaldus ning suhteliselt hea asendamatute rasvhapete – linool ja alfa-linoleenhappe vahekord.
Alfa-linoleenhappe sisaldus sojas aitab kaasa luude tugevuse tagamisele soodustades
kaltsiumi jäämist luudesse.
Sojaubades leiduv õli on kõrge bioloogilise aktiivsusega, millest
inimene omastab kuni 98%. Õlis leidub rohkesti letsitiini mille vaegus toidus võib põhjustada rasvumise kiirenemist ja kolesterooli taseme tõusu, aga ka mälu ja ajutöö probleeme.
Sojas on suhteliselt
vähe süsivesikuid, mis teeb soja asendamatuks toiduaineks diabeetikule ja tänuväärseks ka kaalujälgijale ning tsöliaakia puhul.
Sojas on arvestatavalt ka kiudaineid, mis koos rikkaliku valgu ja rasvaga annavad pikemaks ajaks täiskõhutunde, võimaldades kaalu langetada.
Toitumisteadlased soovitavad päevas tarvitada 100-300g sojapiima või sojapiimatooteid. Sojapiima väärtuslikud toitained ringlevad organismis 24-36 tundi.
Sojatoodete regulaarne söömine:
* alandab märgatavalt vere kolestoroolisisaldust
* parandab südametegevust
* mõjub arterite seinu tugevdavalt ja puhastavalt
* soodustab seedimist
* lagundab sapikive ja aitab ära hoida uute kivide teket
* reguleerib veresuhkru sisaldust ja insuliini tootmist
* vähendab vähki haigestumise ohtu
* menopausis korvab edukalt looduslikke östrogeene
* aitab ära hoida osteoporoosi;
* seob ja viib välja mürkaineid:
* tugevdab närvisüsteemi
* sisaldab heas vahekorras omega-3 ja omega-6 rasvhappeid.
Sojauba sisaldab keskmiselt:
Valku 28-45%
Taimset rasva 16-23%
Süsivesikuid 14-20%
Toorkiudu 5-9%
Mineraale 3-6%