Sojast saab ka sõira
Kel sojaoad igapäevamenüüsse kuuluvad, teab, et lihast-piimast loobudes ei pea end sugugi parimatest paladest ilma jätma. Eesti rahvustoit sõir valmib algselt kohupiimast ja piimast. Meie valmistame sama söögi, kasutades tofut ja sojapiima.
Vaja läheb:
- 300-500 gr tofut
- (1 l sojapiima)
- 2-3 sl sulavõid ( taimset rasva)
- 1 tl head soola
- 2-3 muna
- 1-2 tl köömneid
- (purustatud küüslauku, sinepit või muud meelepärast maitseainet)
Valmistamine:
Sulata või potis. Lisa tofu ja kuumuta segades, kuni moodustub ühtlane mass. Klopi munad koos soola ja köömnetega lahti ning sega tofumassile. Kuumuta pidevalt segades veel umbes 5 minutit. Aseta valmis sõir vormi tahkuma. Siinkohal saad kasutada spetsiaalset tofuvormi, mille eelnevalt marliga vooderdad. Aseta raskus peale ja pane jahtunult mitmeks tunniks külmkappi. Valmis sõir maitseb hästi võileival.
Pildil olev sõir on koguse suurendamiseks tehtud nii, et tofu on kuumutatud ühes liitris sojapiimas vadaku eemaldumiseni. Sõelal nõrutatud piima-tofusegu on kuumutatud või, munade ja maitseainetega.
Triinu Laanemäe