Õlide suitsemispunktid
Sep 18, 2012
Õlide suitsemispunkt on temperatuur, mille ületamisel õli hakkab suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning annab selle edasi toidule. Lisaks kaotab õli tublisti oma väärtusest nind tekivad toksilised ühendid. Kõige kõrgema suitsemispunktiga on maailmas avokaadoõli. Rafineeritud avokaadoõlil on suitsemispunkt 271 kraadi ja rafineerimata avokaadoõlil 255 kraadi.
Külmpress või
rafineerimata õlid |
Suitsemispunkti
temperatuur |
Avokaadoõli |
255 |
Oliiviõli |
199 |
Maisiõli |
178 |
Seesamiõli |
177 |
Pähkliõli |
160 |
Sojaõli |
160 |
Kanepiõli |
141 |
Päevalilleõli |
107 |
Linaseemneõli |
107 |
Rafineeritud
õlid |
Suitsemispunkti
temperatuur |
Avokaadoõli |
271 |
Sojaõli |
238 |
Oliiviõli |
238 |
Kookoseõli |
232 |
Maisiõli |
232 |
Pähkliõli |
232 |
Päevalilleõli |
227 |
Rapsiõli |
225 |
Või |
121-149 |