Okara - 3 head retsepti
Gluteiinivabad pannkoogid
Vaja läheb:
- Värsket okara 2sl=60 g
- Sojapiima 1dl
- Hirsijahu 5sl=50g
- Värske sidrunimahl 1tl
- Herbamare ürdisool ¼ tl
Segage kausikeses kõik lusikaga kokku ja küpsetage vähese õliga määritud pannil mõlemalt poolt kuldseks.Nii maitsestatult võib neid süüa magusa või siis soolase lisandiga. Võite peale määrida seesamipastat (tahiini) ja mõne tera indiaanisuhkrut, soolase lisandina on hea jogurtikreem ürdisoola ja värskete ürtidega, nüüd kevadel karulauguga.
Põhjata triibupirukas
Kalla mikserdamisnõusse:
- 300 g pehmet tofut
- 2sl=0,5dl sojapiima
- 3sl=0,6dl kuivatatud naturaalset okarajahu (kuivatatud/röstitud ja siis jahvatatud)
- 1tl Herbamare ürdisoola
Mikserda tavalise saumikseriga kergesti ühtlaseks massiks.
Triibuks kasutage seekord kergelt kuumutatud sibulat, küüslauku ja porgandit ja 1/4pakki külmutatud letšot (aedvilja võib igaüks oma maitse järgi valida, võib ka lisada hea loomse liha ehk singitükikesi pisut, kui muidu ei saa). Vormi panin seda segu 6 supilusikatäit.
Võtke vorm, 18 cm läbimõõduga, katke põhi küpsetuspaberiga, määrige taimse õliga/gluteenivaba vedela margariiniga, raputge peale pisut okarajahu.
Valage 3/4 tofusegu põhjale, lükake lusikaga laiali ja katke ettevalmistatud aedviljaga.
Järelejäänud tofusegule lisage 2sl=0,5dl sojapiima, segage ja vajadusel maitsestage täiendavalt ürdisoolaga. Tõstke segu lusikaga aedviljatriibule, katke seesamiseemnetega ja piserdage pinnale taimset õli/gluteenivaba margariini/eesti võid.
Kui soovite, asendage seemned riivitud parmesani või mõne muu juustuga.
Pirukas küpseb kuldseks 30 minutiga 180 kraadilises eelsoojendatud ahju keskosas. Jagub 3-4 korraks ühele inimesele.
Tofu ja okara kook - midagi magusat
Mikserdage pastaks:
- 150g pehmet tofut ehk sojakohupiima
- 2sl=0,5dl sojapiima
- 1,5sl=20g toorsuhkrut/mett/valget suhkrut vm.
- 2tl värsket sidrunimahla
- 0,5 tl vanillsuhkrut
Segage juurde 1dl=30g röstitud kaneelimaitselist okarat.
Maitsege segu! Võibolla ei olegi soovi küpsetada!
Mina võtsin papist ühekordse küpsetusvormi 10x15cm, määrisin põhja ja küljed gluteenivaba vedela margariiniga, kallasin tofusegu vormi ja katsin seesamiseemnetega.
Kook küpseb 25minutit samas ahjus koos pirukaga. Okaratükikesed ei lagune, paisuvad ja on maitsvad.
Maitseb soojalt aga hea isegi mitmendal päeval pärast küpsetamist. Juurde pakuge marja/puuviljapüreed vm.
Selleks kulus napilt 3tundi! Ja külmkappi jäi veel okarat pihvide küpsetamiseks ja 600g pehmet tofut võieteks, majoneesiks ja soojaks toiduks!
Merike Tärk