Midzu jogurtimasin - saage tuttavaks
Mar 24, 2010
Eesti Sojaliit tõi möödunud nädalal Eesti turule täiesti uue masina millega saab igaüks nüüd mugavalt jogurtit valmistada.
Midzu jogurtimasin
Täisautomaatne. Sul tuleb ainult sisse lülitada! Midzu jogurtimasin on mõeldud 1 liitri jogurti valmistamiseks 10-12 tunni jooksul ( näiteks öö jooksul). Tänu kaasaegsele tehnoloogiale kulub 1liitri jogurti tegemiseks ainult ca 30 sendi eest elektrit! Kui kasutate enda valmistatud sojapiima ja meil müüdavat juuretist, siis on 1 liitri sojajogurti omahind ainult ca 7 krooni!Jogurtimasina tutvustus
1. Unikaalne ehitus jaotab soojust ühtlaselt, parandades seeläbi laktobatsillide aktiviseerumist 2. Läbipaistev kaas võimab jälgida töökäiku. 3. Anuma disain väldib jogurti riknemise enne tarvitamist. 4. Anuma materjal omab vastab Euroopa Toiduohutuse nõuetele ja omab FDA(USA) sertifikaati.Kuidas jogurtimasinat kasutada
1. Kääritamisanum, selle kate ja segamislusikas tuleb enne kasutamist steriliseerida. Selleks tuleb neid keeta umbes 1 minut või panna vähese veega 3-5 minutiks mikrolaineahju. 2. Kallake 1 liiter soja-, lehma- või kitsepiima konteinerisse. Segage hulka 1 pakk jogurti juuretist. Võite kasutada ka 2-3 lusikatäit naturaalset jogurtit. Piim peaks olema alati toatemperatuuril. Kui steriliseerite enne kasutamist piima keetmise teel, siis jahutage see 40kraadini enne kui lisate jogurtijuuretise. 3. Katke kääritamisanum kaanega ja asetage see kääritamissüvendisse ja sulgege pealmine kaas. Lülitage masin vooluvõrku ja laske 8-12 tundi haududa. Mida pikem on kääritamisperiood, seda suurem happelisus. Ärge hautage kauem kui 14 tundi! Lühendamaks hautamisaega võib anumasse lisada sooja vett. 4. Kõige parem on panna vastvalminud jogurt külmikusse ja lasta tal seal 6-12 tundi jahtuda. Nii omandab jogurt kõige parema maitse. Külmikus hoitud jogurt säilib kuni 10 päeva ent laktobatsillide kontsentratsioon on parim esimese 3 päeva jooksul. Valmis jogurt on söödav. Kui teile ei maitse jahutatud jogurt võite seda tarvitada soojalt lisades maitseparandajaid nagu puuvilju, kookost või fruktoosi.Kasulikud näpunäited
- Soodsaima hinnaga sojapiima saate kasutades Midzu sojapiimamasinat - 1 liiter maksab 5 krooni.
- Lisage värskeid või kuivatatud puuvilju, samuti teravilja, et parandada jogurti maitset ja muuta toit mitmekülgsemaks. Juhul kui soovite puuvilju lisada enne hautamist steriliseerige neid 3-5 minutit keetes ja siis jahutage need 45kraadini.
- Lisanditega piima kasutamine pole soovitav kuna lisandid võivad takistada laktobatsillide tekkimist. Kasutage üksnes töötlemata piima.
- Säilitage 3-4 lusikatäit jogurtit (umbes 30 ml) järgmise partii juuretiseks. Kui vana partii on vanem kui kolm päeva, siis kasutage uut juuretist. Sellist juuretise võtmise viisi võib kasutada 10-20 korda või kuni jogurt muutub liiga vedelaks. Siis kasutage uut juuretist. Kui kasutate juuretiseks naturaalset jogurtit võib seda protsessi kasutada 1-2 korda.
- Tekstuuri parandamiseks võib kasutada näiteks agar-agarit(umbes 1 teelusikatäis), maisi jahu või muid jahuliike (1 teelusikas). Lahustage väike kogus ülalnimetatud aineid kuumas piimas ja lisage enne hautamist piimale. Võib kasutada ka pektiini (1teelusikatäis).
- Naturaalse jogurti baasil saab valmistada jogurti juustu, mis on suurepärane määre. Selle valmistamiseks kasutage Midzu tofu komplekti. Lisage natuke soola ja maitsetaimi (näit.oreganot) jogurtile ja valage segu tofu anumasse, mis on kaetud marliga. Ühendage marli otsad ja pinguldage kergelt masina kaane abil. Asetage anum konteinerisse nõrguma. Laske külmikus umbes 12 tundi nõrguda ,siis tehke marli lahti ja eemaldage juust.
- Kui kääritamise ajal tekib suurem kogus gaasi ja ebameeldivat lõhna tähendab see seda, et piim või jogurtijuuretis polnud värsked ja seda saadust ei saa kasutada. Hästi käärinud toode on hapuka maitsega helekollaka pudingi laadne saadus.
- Pikem kääritamine toodab suurema koguse kollakat vedelikku ja muudab jogurti hapumaks. See on normaalne nähtus. See vedelik on toitainerikas, sisaldades piimhapet ja B vitamiine. Vedeliku võib jogurti hulka segada või tarbida iseseisva toiduna.
- Kui peale jogurti tarvitamist esineb kõhulahtisus või ebamugavustunne kõhus tuleb jogurti tarvitamist piirata (100ml päevas) ja kogust järk-järgult suurendada.