Mida teha kõrvitsaga - 3 uut soovitust
Kõrvitsast ei kao midagi: koor, seemned ja viljaliha kuivatage, sisu küpsetage või hautage muude juurviljadega. Nagu soovitas hr.Vokk on kuivatatud kõrvitsakoor mõnusaks kanamunade värvaineks nagu saialilled ja kassinaeris, mis muide siin lääne pool veel õitsevad täies ilus.
1. Kommiasendaja
Lõika 1-2cm ribad ja kuivatage naturaalsena või maitsesta. Talvel on eriti hea järgmine segu:
- 1,6dl tuhksuhkrut
- 1sl ingveripulbrit
Võite segu ka oma maitse järgi kokku segada, näiteks ingverimesi - suhkur, kaneel, ingver vm.
Tee nii:
Lõigatud kõrvitsa tükikeste üks külg kastke maitsesegusse ja paigutage teise küljega dehüdraatori kuivatusrestile tihedalt üksteise kõrvale. Arvestage, et kuivades tõmbuvad nad tugevalt kokku. Umbes 4 tunni möödudes maitsestage teine külg.
Kuivatage 6-8 tundi 45 kraadilises soojuses, siis võib tõsta kuni 60-65 kraadini. Ärge kuivatage liiga krõbedaks! Maitske ja leidke endale sobiv kuivusaste.
Kui te ei pelga resti pesemist pärast kuivatamist, ribastage kõrvits kartulikoorijaga, segage peotäite viisi need ribad maitsesegus ja paigutage nö kuhilad restile kuivama. Liigutage neid ka kuivamise ajal!
Saate põnevad “pesad” heamaitselist maiustust mitmeks puhuks. Mõlemil puhul soovitan väga kergelt restid pühkida üle õlise majapidamispaberiga. NB! Samuti on võimalik melonit kuivatada.
2. Jõulukõrvits
Keetke tugevamaitseline marinaad, lisage veele kaneelipulki, nelki, suhkrut (mett või siirupit). Valage tuline marinaad lõigatud kõrvitsatükkidele, sulgege anum kaanega ja hoidke paar tundi. Nõrutage seejärel ning paigutage kuivatisse ja kuivatage samadel tingimustel.
3. Kõrvitsalaast
Püreestage kõrvits, paigutage restile ca 8cm läbimõõduga küpsetuspaberikettad (ruumi paremaks kasutamiseks mahub restile veel 7-8 poole väiksemat ketast) ja valage igale suuremale kettale 1sl püreed.
Need on väga hästi kasutatavad püreesuppides, müslides ja mujal. Säilib täielik värske kõrvitsa maitse ning on hea säilitada. Kõrvitsalaastud sulavad mõne minut jooksul vedelikus.
Kõrvitsalaastud kuivavad väga kiiresti, ise kasutan nende kuivatamisel ainult 45 kraadilist temperatuuri.
Merike Tärk
Toidutehnoloog