Kõrvitsaseemneõli on "must kuld"
Kõrvitsaseemneõli pikka ajalugu ning väärtuslikkust tõendab asjaolu, et keskajal kandis see tumeroheline vedelik hellitusnime “must kuld”. Kui kõrvitsad on põllult korjatud ning nende vili erineval viisil toidulauale toimetatud, ei jää seemned niisama ripakile. Sageli leiavadki need kasutust iseseisvalt – niisama krõbistades või salatilisandina. Inimesed on neist läbi aegade abi leidnud nii kõrvetiste kui sooleparasiitide korral. Üha enam läheb maailmas hinda aga ka kõrvitsaseemnetest külmpressitud õli – seda nii meeldiva maitse kui rohkete raviomaduste tõttu. Silmatorkavalt tumerohelist värvi kõrvitsaseemneõli kasulikke omadusi võib loetlema jäädagi. Raud, tsink, magneesium, kaalium (potassium ), seleen, mangaan, flavonoidid, beetakaroteen, A–ja E–vitamiin ning erinevad B–grupi vitamiinid on selles kuldaväärt vedelikus kõik tallel. Eriti hinnatud abivahendiks on see aga meestele eesnäärmeprobleemide korral (ka vähi ennetusena). Kuna õli sisaldab ka looduslikke fütoöstrogeene, turgutab kõrvitsaseemneõli samal ajal postmenopausis naiste tervist. Õli vähivastane toime tänu selles sisalduvale seleenile ja tsingile on juba kinnitust leidnud. Ka põievaevustele saab sellest leevendust. Tsink mõjub lisaks hästi ka silmade tervisele. Kuna kõrvitsaseemneist valmistatud õlis leidub rohkesti omega-3 rasvhappeid, kaitseb see südamehaiguste ja diabeedi eest. Ka une– ja õnnehormoonid melatoniin ja serotoniin on selles vedelikus esindatud. Sarnaselt tervelt tarvitatud seemnetele annab ka õli otsustava lahingu sooleparasiitidele. Samuti on õlil diureetiline mõju – see aitab kogunenud vedelikke kehast välja viia. Tubli kõrvitsaseemneõli sisaldav kosutus kulub ära neile, kelle organismis on tekkinud mineraalide vaegus – näiteks kaariese või habraste küünte ja juuste korral. Ka nahk tänab selle õli kasutajat noorenduskuuri eest. Õli tarbimine aitab ennetada ja leevendada päikesepõletust ning paraneda haavadel ja luuvigastustel. Kõrvitsaseemneõli maitse on küllalt intensiivne, meenutades veidi pähklit. Suurepärane koostisosa on see värsketesse salatitesse, kui lisada näiteks sidrunit, ingverit ja küüslauku. Seda võib kasutada ka kala ja liha kastmiseks, kuid praadimiseks kõrvitsaseemneõli ei sobi.