Kõrvitsa 5 kasulikku omadust ja 5 uutmoodi retsepti
Nov 6, 2012
Kõrvits - sügise üks suuremaid sümboleid on väga tervislik aedvili. Traditsioonilisele marineerimisele vahelduseks soovitame kõrvitsa kuivatamist. Kuivatamist kasutasid toiduainete säilitamiseks ka vanad eestlased, kes veel sügavkülmast ega hoidiste tegemiseks vajaminevatest suhkrukogustest unistadagi ei osanud. Kodustes tingimustes on parim abimees selle juures dehüdraator ehk toidukuivati. Vee kõrvaldamine kõrvitsast pidurdab mikroobide elutegevust ja aeglustab biokeemiliste protsesside kulgemist. Kuivatatud kõrvitsa kvaliteet on seda kõrgem, mida madalamal temperatuuril ja mida kiiremini kuivatamisprotsess toimub. Midzu dehüdraator on kuivatamiseks kiireim ja parim abimees.
5 kasulikku kõrvitsa omadust
Beeta-karoteen on antioksüdant Üks tass purustatud kõrvitsat sisaldab 200% A vitamiini soovituslikust päevanormist. Kõrvits on rikas beeta-karoteenist, mis on kasulik nägemisele, parandab naha kahjustusi ja tõstab organismi immuunsust. Karoteenid kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest ning parandavad rakkudevahelist kommunikatsiooni. Aitab kaalu langetada Üks tass kõrvitsat annab umbes 7 grammi kiudaineid. Soovitatud päevadoos on 20 - 35 grammi. Kiudained on taime rakuseinte ehitusmaterjal, mis ei anna meile energiat. Kiudained mõjutavad soodsalt meie seedesüsteemile ning aitavad hoida kaalu kontrolli all. Tervislik südamele Kõrvitsaseemned sisaldavad rohkesti fütosteroole. Fütosteroolid alandavad vere kolesteroolitaset, vähendades kolesterooli imendumist ja suurendades selle eraldamist organismist. Neil on südame-veresoonkonnahaigusi ennetav toime ning võivad takistada käärsoole-, rinna- ja eesnäärmevähi teket. Hoiab meeleolu Kõrvits on looduslik L-trüptofaani ehk loodusliku antidepressandi allikas. See on looduslik aminohape, mida keha saab proteiinirikkast toidust. L-trüptofaan võib aidata leevendada ärevushooge, unetust ja vähendada depressiooni. Naha tervendaja Kõrvits on suurepäraseks karoteenide, asendamatute rasvhapete ja vitamiinide A, C ja E allikas. Beeta-karoteen on suurepärane vahend vananemise vastu, neutraliseerides vabu radikaale ja võideldes kortsude tekke vastu. Asendamatud rasvhapped pakuvad kaitset kõrge vererõhu vastu ja parandavad naha elastust. Vitamiinid A, C ja E aitavad puhastada ja niisutada nahka.5 uutmoodi retsepti kõrvitsast
1. Kommiasendaja Valmistage järgmine segu:- 1,6 dl tuhksuhkrut
- 1sl ingveripulbrit
- 130g ehk ca 2,5 dl kõrvitsaseemneid
- 1,2 dl vett
- 2 sl riivitud toorest porgandit
- 1 sl punase pipra tükikesi/punast paprikat/paprikahelbeid
- 1 sl head sojakastet või midagi hapukat oma maitse järgi
- Pisut toorsuhkrut/mett/agaavisiirupit vajadusel