Kookosjahu

Sep 9, 2020

KOOKOSJAHU

Üks alternatiiv gluteenivabade küpsetiste jaoks võiks olla kookospiima tootmise kõrvalproduktina toodetav kookosjahu.

Kookosjahu on selgelt gluteenivaba, kuna tegemist ei ole teraviljaga. See sisaldab ohtralt kiudaineid ning vähem süsivesikuid kui teraviljajahud. Kookosjahu kiudainete sisaldus on kaks korda suurem kui täistera nisujahus ning viis korda suurem kui pruunist riisist valmistatud jahus. Kiudained on olulised veresuhkru reguleerimisel söömise järel, parandavad seedetegevust ning ainevahetust. Madal süsivesikute sisaldus tähendab seda, et kookosjahust küpsetised ei tõsta veresuhkrut väga kõrgeks, mistõttu võib see olla hea alternatiiv küpsetamisel ka neile inimestele, kellel on kalduvus metaboolse sündroomi ja veresuhkruprobleemide tekkeks ning südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel.

Erinevalt tavalistest nisujahust valmistatud küpsetistest võib kookosjahu kasutamine aidata ka ainevahetust kiirendada. Lisaks suurele kiudainete sisaldusele on selles ka ohtralt keskmise ahelaga rasvhappeid, millel on leitud viiruste, mikroobide ja seenorganismide vastane toime ning mis aitavad kiirendada ainevahetust, olles kehale kiireks ja mugavaks energiaallikaks. Üks teadusuuring näitas, et keskmise ahelaga rasvhapped olid ainevahetuse kiirendamisel kolm korda tõhusamad kui pika ahelaga rasvhapped. Kuna kookoses leidub rikkalikult seene- ja bakterite vastast kaprüülhapet ja lauriinhapet, siis saab seda kasutada igasuguste seenhaiguste raviks.

Mineraalide sisalduse osas väärib märkimist kookose suur mangaanisisaldus. Mangaan aitab paljudel teistel mineraalidel ja vitamiinidel paremini imenduda, toetab immuunsüsteemi, kilpnäärme tervist ning aitab kontrollida veresuhkru taset.

Kuidas kookosjahu kasutada

Kookosjahu on tekstuurilt kerge ja õhuline ning sobib hästi pannkookide ja mufinite valmistamiseks. Ka maitse poolest meeldib see paljudele tavalistest täisterajahudest enam. Kookosjahul on hea säilivus, kuid üsna madal suitsemispunkt (177 °C), seega ei saa sellega siiski valmistada väga kõrgeid temperatuure vajavaid toite.

Kuna see  absorbeerib kergesti vedelikke, siis saab sellega ka kastmeid ja suppe paksendada. Kõrge kiudainete sisalduse tõttu tasub kookosjahu kasutamisel suurendada küpsetistes vedelike hulka. Nisujahu asendamisel ei piisa puhta kookosjahu kasutamisest – seda soovitatakse jahusegule lisada umbes kolmandiku ulatuses. Kuna see ei sisalda gluteeni, mis vastutab jahu kleepuvuse eest, siis soovitatakse kookosjahuga küpsetamisel lisada rohkem mune, et suurendada taina koospüsivust. Samuti tasub otsida pigem retsepte, mis on algselt kookosjahu baasil loodud, et vältida ebaõnnestumisi. Mõningase harjutamisega võib kookosjahu olla gluteenivaba dieedi puhul väga hea asendusaine.