Kogu tõde maapirnist
Maapirn (Heliantus tuberosus), tuntud ka kui topinambur või mugulpäevalill, kuulub korvõieliste sugukonda päevalille perekonda. Maapirn võib kasvada 1,2 – 3 m kõrguseks, õisik on umbes 10 cm läbimõõduga, kollane ja vili on seemnis. Mullasisese võsundi (stooloni) tipust moodustub korrapäratu kuju ja õhukese koorega valge, kollane, roosa või punakaslilla 10 – 100 g raskune mugul. Toiduks kasutatakse taime mugulaid, mida võib saagiks koristada nii sügisel kui ka kevadel pärast talvitumist mullas. Mugul sisaldab kuni 30% kuivainet, milles on rohkesti inuliini, valku, mineraalaineid, vitamiine (eriti B rühma ja C). Sisaldab rohkesti kaaliumi, keskmiselt rauda ja tiamiini, lisaks niatsiini, fosforit, vaske, magneesiumi, fool- ja pantoteenhapet. Mugulad säilivad üle talve mullas ja taluvad külma kuni -35 °C. Toiduks kasutatakse mugulaid toorelt (salati või eelroana), keedetult või praetult, võib ka marineerida. Nad on fruktoosi, piirituse, veini, veiniäädika, söödapärmi jm tooraine. Toiteväärtus 100g kohta:
- vesi 78%
- süsivesikud 17,4 g
- valgud 2g
- rasvad 2g
- kiudaineid 1,6 g
- toiduenergiat 76 kcal.