Peenestatud kakaooad - kakaonibsid
Kakaooad (Theobroma Cacao) on šokolaadi ja kõigi kakaotoodete allikaks. Theobroma tähendab sõnasõnalt "Jumalate toit". Kakaotaime teati kui seemnete Jumalannat ja mehhiklased nimetasid selles olevaid tükikujulisi seemneid „šokolaadiks“.
Toorkakao sisaldab palju haruldasi ja kasulikke toitaineid. Toorkakao sisaldab samuti palju enam antioksüdante kui ükski teine põhjalikult uuritud toit, kaasa arvatud punane vein, roheline tee ja mustikad.
Peamised mineraalid, mis kakaos esinevad, on kaltsium, magneesium, tsink, raud, vask, väävel, mangaan ja kaalium.
Toorkakao sisaldab samuti palju kemikaale, mis parandavad nii füüsilist kui mentaalset heaolu, nende hulgas alkaloidid, valgud, beeta- karoteen, leukiin, linoleen-hape, lipaas, lüsiin ja lisaks sellised neurotransmitterid, nagu dopamiin ja anandamiin.
Toorkakao antioksüdantide mõju:
• Südameveresoonkonna tervis – aitavad avardada veresooni, vähendada vereklompide teket, parandada vereringet, reguleerida südamelööke ja vererõhku, alandada halba kolesterooli ja vähendada nii insuldi kui südameatakkide riski.
• Keskkonna- ja metaboolsete mürkide eest kaitsmine – aitavad parandada ja vastu seista vabade radikaalide poolt tehtavatele kahjustustele ning võivad vähendada teatud vähkide riski.
• Närviülekande andurid ehk neurotransmitterid: suurendades teatud neurotransmitterite taset meie ajus, edendab kakao positiivset hoiakut, aitab kaasa taastumisele ja lihtsalt aitab meil end hästi tunda.
• Serotoniin - kakao tõstab ajus serotoniini taset, toimides nii loodusliku antidepressandina, aitab suurendada heaolutunnet.
• Endorfiinid – kakao stimuleerib endorfiinide eritumist, tekitades naudingulaadset tunnet, mis sarnaneb jooksjatel tekkivale tundele peale mitme kilomeetri jooksmist.
• Fenüületüülamiin – leidudes šokolaadis, leidub seda ainet veel ajus, kus ta tekib siis kui inimene on armunud. Toimib nagu kerge tujutõstja ja antidepressant. Parandab keskendumisvõimet ja tõstab erksust.
• Anandamiin – tuntakse samuti kui „õndsuse kemikaali“, sest seda tekitab aju siis, kui me tunneme end suurepäraselt. Kakao sisaldab mõlemaid N-atsüületanoolamiine, mis suurendavat ajutiselt ajus anandamiini taset.
• Magneesium – kakao on ülimalt rikas magneesiumi poolest. Magneesium tasakaalustab ajukeemiat, ehitab üles tugeva luustiku ja aitab reguleerida südamelööke ja vererõhku. Magneesiumi vaegus on seotud ülepingete, südamehaiguste, diabeedi ja liigeste probleemidega.
• Väävel – kakao on rikas nn ilumineraali ehk väävli poolest. Väävel aitab üles ehitada tugevad juuksed ja küüned, muudab naha kauniks, puhastab maksa ja toetab terve kõhunäärme toimimist.
• Esmavajalikud rasvad: on üsna laialtlevinud väärarusaam, et šokolaad teeb paksuks. Tegelikkuses on kakaovõis olevad rasvad tervislikud rasvad. Kakao sisaldab oleiinhapet, südamele kasulikku monoküllastamata rasva, mida leidub samuti oliivõlis – mis võib tõsta hea kolesterooli taset. Samuti aitavad kakaos olevad ained vähendada söögiisu.
Tööstuslikult toodetud kakaos ja šokolaadis ei ole säilinud paljusid toorkakao tervislikke omadusi.
Toorkakao sisaldab ka kofeiini ja theobromiini ja muid mahedaid stimulante. Uuringud on näidanud, et need ained omavad pigem rahustavat mõju ja ei toimi stimulantidena.