Head rasvad vähendavad südameriske viiendiku võrra

Apr 3, 2010

Küllastatud rasvhapete asendamine tervislikumate valikutega vähendab südametõvedesse haigestumise riske tervelt viiendiku võrra, ehk 20%, nii väidavad USAs läbi viidud uurimuse tulemused. Head rasvad - sojatooted, soja, sojauba, sojaoad Harvardi meditsiinikooli meeskond analüüsis kaheksa varasema uurimuse andmeid, mis hõlmasid enam kui 13 000 inimest. Eksperdid ütlesid, et võis ja lihas leiduvate küllastatud rasvhapete tarbimise vähendamine on vaid üks osa tervislikust toitumisest. Täiskasvanud ei tohiks küllastatud rasvhapetest saada rohkem kui 11%  oma päevasest energiakogusest, kuna need rasvad tõstavad artereid ummistava nn. halva kolesterooli hulka. Samas on polüküllastumata rasvhapetel vastupidine toime - nad tõstavad nn. hea kolesterooli hulka. Harvardi meditsiinikooli meeskonna koostatud analüüs näitas, et polüküllastumata rasvhapete 5-protsendiline tarbimise tõus toob kaasa 10-protsendilise südamehaiguste riski vähenemise. Keskmiselt oli vaadeldud uurimustes polüküllastumata rasvhapete tarbimist suurendatud 10 protsenti, mis tagas nelja-aastase perioodi jooksul viiendiku võrra väiksema südamehaiguste riski. Victoria Taylor Briti terviseühingust märkis, et kõnealune uurimus ei võtnud arvesse seda, kas küllastatud rasvhapete asendamine monoküllastumata rasvhapetega, nagu oliivi- või rapsiõli, omab sarnast toimet või mitte.

Küllastatud rasvhapped

Või, juust, liha, lihatooted (viinerid, sardellid, hamburgerid), täispiim ja -jogurt (kõrge rasvasisaldusega), kondiitritooted, kõvad margariinid, pekk, rasv praadimiseks, palmi- ja kookospähkli õli.

Monoküllastumata rasvhapped

Oliivid, rapsiseemned, pähklid (pistaatsia, mandlid, sarapuu, pekaanpähklid), arahhis ja neist valmistatud õlid ning avokaado.

Omega-3 polüküllastamata rasvhappedRisenta sojauba - sojaoad - soja

Lõhe, heeringas, forell ja rapsiseemned, sojaoad, linaseemned ning neist valmistatud õlid.

Omega-6 polüküllastumata rasvhapped

Päevalilleseemned, nisuidud, seesamiseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid ning mõned margariinid.

Transrasvhapped

Mõned küpsetamis- ja praadimisrasvad (nt. hüdrogeenitud taimseid õlisid sisaldavad), mida kasutatakse pagaritoodetes: küpsistes, tortides, pirukates. Allikas: Postimees online