Avastamist väärt boor
Boori positiivne toime inimorganismile toidu kaudu on üsna uudne avastus. Kahetsusväärselt on seda faktorit aastaid ignoreeritud, ent seda enam leiab üha selgemini kinnitust. Naturaalses vormis sünnib boor erosiooniprotsessi kaudu õhus, maapinnas ja vees. Taimedesse imendub boor maapinna kaudu ning ka inimeseni jõuab boor lisaks toiduainetele kuigivõrd ka õhust ja veest. Maailma booririkkaimad pinnased asuvad Mojave kõrbes Ameerika Ühendriikides ning Türgis. Looduslikult saab boori peamiselt taimsetest toiduainetest, iseäranis kuivatatud viljadest nagu ploomid, kirsid, ent ka rosinad, datlid ja viigimarjad. Veel leidub seda maitsetaimedes (petersell, mugulseller, piparjuur), kurgis, porgandis, tomatis, mees, viinamarjades, läätsedes ning veidi ka valgete veinide koostises. Boor on ravivahendina käibel olnud küllalt lühikest aega, kuid see on osutunud suurepäraseks D vitamiini ainevahetuse tõhustamiseks. Sellest on juba leitud abi lihaste ja luude tervise parandamisel, luumurdude ja osteoporoosi vältimisel, hambakaariese ennetamisel ning see on tõhus abimees teiste mineraalide, eriti magneesiumi, kaltsiumi ja fosfori imendumisel organismi. Boor seisab vastutajana selle eest, et inimkehas ei tekiks mineraalide kadu. Üha enam avastatakse boori suurepärast toimet artriidi ravimisel. Boor toimib ka põletiku– ja higistamisvastaselt ning on antiseptilise mõjuga. On mitmeid tunnustatud arste, kes soovitavad boori kõrge vererõhu vastase vahendina. Boori roll on eriti oluline hormoonsüsteemi edukal toimimisel – seda nii östrogeeni kui testosterooni moodustamisel. Tõsist tähelepanu boori tarbimisele peaksid pöörama üleminekueas naised. Günekoloogilise tervise seisukohalt on positiivne ka tupeseene vastane toime. Meestel on sellest abi eesnäärmevaevuste ennetamisel. Silmadesse ja hingamisteedesse on booril parem mitte sattuda lasta, kuna see kutsub esile ärritust.