Kolm elupäästvat õli

May 29, 2014

KanepiõliKanepiseemneõli

Silmatorkavat rohelist värvi, kergelt vürtsise lõhnaga õli valmistatakse kanepiseemnetest – kanepiseemned sisaldavad õli lausa kuni 35 protsendi ulatuses. Kanepitaimede kasvatamine on tegelikult vana eestlaste traditsioon – kui ülejäänud taim kulus ära köie valmistamiseks, siis seemned jõudsid toidulauale. Kanepiõli on erakordselt rikas inimorganismi enda poolt mitte toodetavate oomega–3 ja oomega-6 rasvhapete poolest, millel on korduvalt tõestatud südame tervist parandav ja vananemise eest kaitsev mõju. Oomega rasvhapped on sealjuures hindamatu väärtusega igas eas naistele, iseäranis aga rasedatele ja imetavatele emadele, mõjutades soodsas suunas hormoone ning vastutades juba looteperioodil lapse aju positiivse arengu eest. Samuti alandab kanepiõli kolesteroolitaset veres. Magneesiumi–, kaaliumi–, fosfori–, vääbli– ja kaltsiumirikas kanepiõli on võimas abivahend tekkinud DNA–kahjustuste parandamisel. See omakorda aitab vältida vähki, diabeeti ja Alzheimeri tõbe. Välispidisel kasutamisel on kanepiõli tõhus psoriaasi ja dermatiidi ravis. Kanepiõli vähendab sügelust ning aitab hoida naha kaitsefunktsiooni. Seespidiseks kasutamiseks sobib kanepiõli eeskätt salatites ja kastmetes. Kõige parema polüküllastumata rasvhapete tasakaaluga taimne õli sisaldades ideaalses vahekorras omega 6 ja omega 3 rasvhappeid. Kanepiseemnetest saadav õli on ideaalne omega 6 ja 3 allikas, kus on esindatud inimorganismile asendamatute, polüküllastumata rasvhapete omega 6 ja omega 3 vahekord 3:1-le. Kanepiseemneõlis on kuni 84% polüküllastamata rasvhappeid (sealhulgas kuni 57% omega 6, kuni 21% omega 3, kuni 4% gammalinoleenhapet ja 2% stearidoonhapet), näiteks oliivõlis vaid ca 11% (sealhulgas 10-11% omega-6 ja alla 1 % omega-3 rasvhappeid). Kuopio Ülikooli uuringud tõendavad, et kanepiõlis leiduv haruldane omega-6 gammalinoleenhape (GLA) avaldab positiivset mõju atoopilise dermatiidi nähtude korral. GLA leevendab naha ärritust, sügelemist ning kuivamist. GLA on väga oluline hormonaalse tasakaalu säilitamisel, menstruaaltsükli reguleerimiseks, PMS nähtude leevendamiseks ning menstruaalvalude korral. GLA-d kasutatakse ka enne plaanitavat rasedust, sest see parandab emaka tekstuuri. Samuti omab GLA positiivset toimet immuunsüsteemi häirete korral.

Meil on müügil nii kanepiseemneõli kui kanepiõli.


KõrvitsaseemneõliKõrvitsaseemne õli

Kõrvitsaseemne õli on oma hellitusnime «must kuld» auga välja teeninud. Harva leidub toidulaual ainet, mis ühtaegu maitseks sedavõrd hästi – intensiivselt ja pähkliselt – ning samas pakataks tervislikest ühenditest. Raud, tsink, magneesium, kaalium (potassium ), seleen, mangaan, flavonoidid, beetakaroteen, A-ja E-vitamiin ning erinevad B-grupi vitamiinid on selles rohelise läikega õlis esindatud. Mineraalide vaeguse tõttu tingitud küünte–, juuste– ja hammasteprobleemide korral saab kõrvitsaseemneõlist turgutust. Oomega–3 rasvhappesisaldus seisab südame–veresoonkonna tervise kaitsel. Seleen ja tsink annavad oma panuse vähivastases võitluses ning ka põie– ja nägemisvaevuste puhul võib kõrvitsaseemne õlist leevendust loota. Eriti kasulik on «must kuld» meeste eesnäärme tervise seisukohalt ning kaitseb samas ka postmenopausis naiste organismi, sisaldades looduslikke fütoöstrogeene. Õli tarbimine aitab ennetada ja leevendada päikesepõletust ning paraneda haavadel ja luuvigastustel. Nii, nagu kõrvitsaseemned üldiselt, aitab ka neist valmistatud õli organismist välja tõrjuda sooleparasiite. Abi on sellest õlist ka neil, kes soovivad vabaneda kehasse kogunenud vedelikest. Kõrvitsaseemne õlist leiab leevendust samas ka maksa krooniliste haiguste korral (hepatiit, tsirroos, maksa rasvdüstroofia ja alkoholikahjus-tus), kõhunäärme ja sapiteede põletike, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite puhul. Kõrvitsaseemne õli sobib tarvitamiseks toorelt ning on suurepärane lisand salatitele.

Ostke kõrvitsaseemneõli siit.


SeesamiõliSeesamiõli

Seesamiseemnetest külmpressitud õli on tõeline antioksüdant – see puhastab kogu organismi, viib sealt välja mürkaineid ning aitab kaitsta vananemise eest. Seesamiõlis sisaldub palju küllastamata rasvhappeid: oleiin-, linoleen-, palmitiin-, steariin-, arahiin-, lignotseriinhape, naturaalsed antioksüdandid: fütosteriin, sesamiin, sesamool, sesamoliin ja samool. Samas on õlirikas kaltsiumi, fosfori, vitamiin E ja A, raua, magneesiumi, tsingi, valkude sisalduse poolest. See aitab tasakaalustada paigast ära ainevahetust, langetada kaalu ja ravida liigeshaigusi. Kaltsium ja fosfor on suurepärased luude tugevdajad ning hoiavad eemal osteoporoosi. Seesamiõli on väga efektiivne niisuguste kopsu ja hingamisteede haiguste ravis nagu hingeldus, kuiv köha ja astma. Traditsioonilises meditsiinis on seesamiõli kasutusel seetõttu, et tõstab kiirelt veres trombotsüütide kogust ja aitab kaasa vereringe kiirenemisele. 2009. aastal läbi uuring, (avaldatud ajakirjas "Bollettino biologico e Farmaceutico") tuvastas, et seesamiseemne õli vähendab oluliselt aju degeneratsiooni ja rakkude kärbumist, mistõttu seda peetakse üheks neurodegeneratiivsete haigust ennetusvahendiks. Seesamiõli sobib kasutada salatite maitsestamiseks, toitude hautamiseks ning kergeks praadimiseks (suitsemispunkt 215 C). Seda võib julgelt kasutada ka kosmeetikas või massaažiõlina. Kaasaegne kosmeetika kasutab seesamiõli eeskätt naha pehmendaja rollis — seda võib leida erinevatest kreemidest, ihupiimadest ja armkoe taastusravi salvidest.

Ostke seesamiõli siit.