Miks maapirnijahu?
Miks maapirnijahu? Mihkel Zilmer, meditsiinidoktor, Tartu Ülikooli professor, BioCC teaduskonsultant; Andre Veskioja, vanemteadur, BioCC OÜ Tarbides mitmekesist toitu aitab inimene on ainevahetusel võimalikult hästi talitleda. Mida edukamalt talitleb ainevahetus seda parem on tervis, seda väiksem on infektsioonide/haiguste risk. Ainevahetuse parimaks talitluseks on aga vaja panustada ka seedetrakti mikrofloora mitmekesisuse tektitamisse. Eriti vajalik on meile kasulike bifidobakterite ja laktobatsillide elulemise ja tegevuse turgutamine jämesooles. Kas see on keeruline? Ei! Tuleb hoolitseda, et toiduga saaksime piisavalt ka kiudaineid (prebiootikume), sest nüüdisajal on probleemiks kiudainete suhteliselt pidev alasaamine. Mis need kiudained (prebiootikumid) on? Kiudained on enamasti taimsed süsivesikulised ained, mida inimkeha seedeensüümid ei lõhusta, kuid mis lõhustatakse (mõningaid osaliselt) seedetrakti mikroobide poolt. Need on lihtsalt öeldes nende jaoks väärt toit! Inimorganismi jaoks on peamisteks kiudaineteks inuliin, tselluloos, hemitselluloos, mis sobivad väga hästi jämesoole bifidobakterite ja laktobatsillide tarbeks. On teada, et eluea suurenedes (kindlasti peale keskiga) hakkab bifidobakterite arv jämesooles oluliselt langema võrreldes noorematega, mis mõjutab inimese ainevahetuse parima talitluse võimekust. Seetõttu on kiudainete saamine üks mõistlik tegu mikrofloora tasakaalustamiseks ja kaitseks patogeenide eest. Kuna prebiootikumid (kiudained) ei ole elusorganismid, siis on nende lisamine toiduainetesse ka tehniliselt väga lihtne. Kiudained on vajalikud täiskõhutunde tekkimiseks ja hoidmiseks, jämesoole mikrofloora normaalseks toimimiseks ja seeläbi seedesüsteemi korrashoidmiseks (k.a soole motoorika tagamiseks), kindlasti mõjuvad nad soodsalt ka veresuhkru taseme paremale hoidmisele normi piires. Lisaks aitavad nad vähendada kõhukinnisuse teket ja võivad anda panuse teatud haiguste riski vähendamisse, nt II tüüpi diabeet. Toiteliste kiudainete parimate tipus troonivate hulgas on kahtlemata inuliin. See on fruktoosijääkidest koosnev ühend (seetõttu ta ei saagi tõsta veresuhkru ehk veres oleva glükoosi taset). Inuliini leidub reas taimedes, kus see on tärklise asemel varuenergia allikaks. Enamasti on varud kas juures või mugulates. Viimasel ajal on hakatud Eestis rohkem kasvatama ühte parimat inuliini allikat maapirni (teised tuntumad nimed on topinambur, Jeruusalemma artišoki). Maapirni võib tarbida nii toorelt, kuumtöödeldult kui ka jahuks jahvatatult. Toorelt on maapirni aga keeruline säilitada kuna see sisaldab palju vett ja võib pikemaajalisel säilitamisel krimpsu tõmmata. Kuumtöötlemine on ka variant maapirni oma toitumisse lülitamiseks, kuid pikem kuumutamine lagundab inuliini ja vabanev fruktoos võib toote läägelt magusaks muuta. Tänapäeval on kõige lihtsam ja mõistlikum variant tarbida maapirnijahu. See sisaldab kõrges, inimorganismi jaoks toimivas koguses inuliini ja seda jahu saab erinevatele toodetele lisada. Üks soovitus oleks maapirni jahu kasutada koos maitsestamata jogurti või keefiriga. Jogurt ja keefir annaksid vajalikud piimhappebakterid ja väga häid valke ning maapirnijahus sisalduv inuliin aitaks kasulikel bakteritel soolestikus edukamalt kasvada ja inimorganismi parema tervise hüvanguks tegutseda. Inuliini kohta kehtivad ka kõik kiudainete ülalnimetatud tervis-soodsad toimed, aga ka osalus metaboolse sündroomi tekkeriski vähendamises. Kiudainetega suurte kogustega ei tohiks liialdada. Osadel inimestel võib see põhjustada liigset gaaside teket seedekulglas.