Liha vinnutamine ehk dehüdreerimine: Norra põhjapõdraliha, Eesti põdraliha ja metssealiha

Aug 28, 2012

Vaja läheb:

  • 500 g külmutatud fileed ( Norra põhjapõdraliha, Eesti põdraliha või metssealiha )
Dehüdraator - liha kuivatamineMarinaadiks:
  • 0,8 dl sojakastet
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 1 tl riivitud värsket ingveri
  • 1 tl puruststud musta pipart/viiepiprasegu
  • 1 tl oliiviõli
  • ½ tl suitsuaroomi
  • 1/2tl toorsuhkrut/mett
  • ¼ tl Himaalaja soola
Valmistamine: Külmutatud filee lase aeglselt sulada külmkapis, kuni saab juba lõigata ca 0,7-1cm viiludeks. Kata viilud marinaadiga, sega hoolikalt ja lase külmkapis valmida ööpäev. Kui vedelik on lihasse imendunud, tõmba sõrmedega lihaviilud sirgeks ja lao dehüdraatori kuivatusrestile. Kuivatamiseks sobib 60-70 kraadiline temperatuur. Alumine rest on valmis ca 5tunniga, seejärel on vaja restide asukohti vahetada, tõsta ülemine kõige alumiseks ning ca 2 –3 tunniga on kõik valmis. Kuivatatuse aste oleneb tegija soovist. Kui on soov liha hiljem purustada kasutamiseks, siis peaks krõbedam olema. Sama marinaadiga sobib marineerida kuivatamiseks metssealiha. Eesti põdralihale on hea lisada 1sl purustatud kadakamarju. Kui kasutate Henkeli sojakstet siis see on soolasem ja võib lahjendada pooleks veega. Merike Tärk