Kurkumiin - 15 kasulikku omadust

Feb 15, 2017

Kurkumi ekstraktViimased aastakümned uurimusi on näidanud kurkumiini efektiivset terapeutilist toimet vähi, autoimmuunhaiguste, metaboolsete haiguste, neuroloogiliste haiguste, kardiovaskulaarsete haiguste, kopsuhaiguste, maksahaiguste ja teiste põletikuliste haiguste vastu.

Vähivastane toime.

Kurkumiin võib olla efektiivne kasvaja arengu erinevates etappides, inhibeerides transformatsiooni, kasvaja tekkimist, arengut ja invasiooni, angiogeneesi ning metastaseerumist. Arvatakse, et kurkumiin on võimeline vähendama või ära hoidma mitmeid erinevaid kasvajatüüpe nagu näiteks plasmarakkude müeloom, kooloni-, pankrease-, rinna-, prostata, ja kopsukasvaja. Samuti on leitud, et kurkumiin suurendab kiiritusravi efektiivsust ja seega võib paranemine alata kiiremini, kui ravimite hulka kuulub ka kurkumiin.

Põletikuvastased ja anti-oksüdatiivsed toimed.

Kurkumiin pidurdab põletikuliste rakkude proliferatsiooni, metastaaside teket ja angiogeneesi läbi erinevate märklaud-molekulide. Kurkumiin on efektiivne mitmete põletikuliste haiguste, nagu näiteks rasvumine, diabeet, kardiovaskulaarsed haigused, neuroloogilised haigused, põletikulised soolehaigused, ravis.

Neurodegeneratiivsed haigused.

Vananemine on märkimisväärne risk neurodegeneratiivsete haiguste tekkeks. Kurkumiin võib toimida vananemise mehhanismidele, hoides ära muutused valkudes, mis tekivad vananedes. Kurkumiin võib aidata hoida valkude homeostaasi ja sellega ennetada vananemisega seotud haigusi. Kurkumiini peetakse potentsiaalseks närvisüsteemi kaitsvaks ühendiks peamiselt seetõttu, et tal on vabu hapnikuradikaale neutraliseeriv toime. Alzheimeri tõve ja Parkinsoni tõve ennetamisel on olulised kurkumiini antioksüdatiivsed omadused.

Nahahaigused.

Kurkumiin võiks olla efektiivne selliste nahahaiguste nagu dermatiit, psoriaas ja skleroderma ravis. Kurkumiin kaitseb nahka tehes kahjutuks vabu radikaale ja vähendades põletikku tuuma.

Allergia ja astma

Allergia ja astma on põletikku soodustavad haigused, mida tekitavad põletikulised tsütokiinid. Kurkumiini hüdroksüülgrupid vastutavad allergiliste reaktsioonide vähendamise eest, millel on positiivne toime astmale, avardades õhu liikumise teid organismis.

Lisaks eelnevale tuuakse kurkumiini kasulike omadustena veel välja:

  • Hea maksa puhastaja
  • Looduslik valuvaigisti
  • Aitab hoid kaalu kontrolli all ning kiirendab ainevahetust
  • Hiina meditsiinis kasutatakse ka depressiooni ja tujukõikumise vastu
  • Võib aidata ärritunud soole sündroomi korral
  • Hea külmetushaiguste ennetaja.
Kurkumiini annused Kurkumiini peetakse üldjoontes ohutuks ühendiks, millel ei ole toksilisi toimeid. EFSA (European Food Safety Authority) raportitele on kurkumiini ADI (adequate daily intake) väärtus on 0-3mg/kg. Kuni 12g kurkumiini päevas ei ole kahjulik. [su_button url="http://www.terveeluterve.ee/toode/kurkumi-ekstrakt/" background="#30bd35" size="5" icon="icon: arrow-circle-right"]OSTKE KURKUMI EKSTRAKT SIIT[/su_button]   Allikas tervisekool.ee